GYÓGYNÖVÉNYEK:
Hatóanyagai
Felhasználás
Listázása
GYÜMÖLCSÖK:

Termés, v. gyümölcs

Termesztett

Déli és Vadgyümölcsök

ZÖLDSÉGEK:
Élelmezési értékük
Zöldségfélék listázása
VITAMINOK:

Két fő csoport

Kísérletek
Vitamin hiány
Túladagolás
GABONAFÉLÉK
ÁSVÁNYOK
HASZNOS MUNKA
PREVENCIÓ
WELLNESS
EGÉSZSÉG ÉS A SZEX




Vitaminhiány(avitaminózis):
 

A vitaminról alkotott fogalmunk, az utóbbi évtizedek kutatásainak eredményeivel, tovább módosul. Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12-, és K-vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. A vitaminhiány oka lehet az elégtelen vitaminellátás, a vitamin felszívódási zavara, vagy olyan állapot, amikor a szervezet vitaminigénye valamiért megnövekszik, pl. fejlődő szervezetekben. Ha azonban a szervezetben felszívódási zavarok lépnek fel, ha fertőzések következtében, antibiotikumok adagolása, vagy egyes gyógyszerek kölcsönhatásainak következtében elpusztul a bélflóra – kialakulhat a hiánybetegség. Pl.: Az antibiotikumok a bélflórát alkotó baktériumok pusztításával okozhatnak hipovitaminózist, mivel egyes vitaminokat a bélben élő baktériumok állítanak elő a szervezet számára.

Néhány hiánybetegség:
Farkasvakság (A-vitamin hiánya)
Berí-berí (B1-vitamin hiánya)
Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya)
Skorbut (C-vitamin hiánya)
Angolkór (D-vitamin hiánya)
Véralvadási zavar (K-vitamin hiánya)

 

 
 

Minden jog fenntartva. Az oldal Székely János tulajdonát képezi. Az oldal készítője: Chatix                      © by: Chatix