Termesztett gyümölcsök:
húsos gyümölcsök: alma, birs, cseresznye, egres, eper, faeper, görögdinnye, kajszibarack, kivi, kopasz kivi (weiki), körte, málna, meggy, mullaca, naspolya, nektarin, oszibarack, ribizli, ringló, sárgadinnye, tüskétlen szeder, szilva, szolo
csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, szelídgesztenye

Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termo almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Kockákra vágva ideális salátákba, levesekhez, befottnek. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes.
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévo ásványoknak köszönhetoen nagyon jó hatásai vannak az emésztorendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glukózt.
 

A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Gyulladáscsökkento hatást fejt ki az emésztoszervekben, ezért gyógyászati szempontból is jelentos gyümölcsfajunk.
 

A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. A cseresznye sok káliumot tartalmaz, ami elosegíti például a zavartalan izommuködést, a normál vérnyomást, a megfelelo szívritmust, de egészségesen tartja a bort is. Jelentos C-vitamin tartalma (antioxidáns) jelentos, amely hatással van az immunrendszer normál muködésére, gátolja a daganatos elváltozok, szív - és rendszeri problémák kialakulását.
 

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termo, illetve a termesztett fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja oshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek.
Azok a nok, akik szeretik az epret, jobb eséllyel kerülhetik el az érelmeszesedést, mint akik nem szereti ezt a zamatos gyümölcsöt, derítette ki egy tanulmány, amelyet a Journal of the American College of Nutrition közölt. Dr. Howard D. Sesso és munkatársai a Women's Health Study résztvevoinek adatait dolgozták fel.A görögdinnye (Citrullus lanatus) a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részérol származó növényfaj, illetve annak gyümölcsének neve.Formája gömbölyu vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsának színe piros vagy sárga.
Elsosorban kituno íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévo vitaminok nem jelentosek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a vesemuködést elonyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.
 

A kajszibarack vagy kajszibarackfa (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az oszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin és tápanyagtartalmát. Befottnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhutéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas.
 

A nemes körte (Pyrus communis) egész Európában elterjedt, valószínuleg Ázsiából származó hibrid körtefaj. Erdokben, cserjésekben vadon is no, de sok helyen termesztik. A nemesített fajták termése nagy, éretten sárga, esetleg kissé pirossal bemosott. Gondozás hiányában elvadulhat. A körte nem tartalmaz kiemelkedo mennyiségu ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételu, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására.


A málna (Rubus idaeus) Magyarországon oshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje.100 g gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartama: energia 57 kcal A-vitamin 130 NE, B1-vitamin 0,03 mg, B2-vitamin 0,09 mg, C-vitamin 25,00 mg, Kalcium 22,00 mg, Foszfor 22,00 mg, Nátrium 1,00 mg, Kálium 168,00 mg, Egyéb fém 1,00 mg. A málnát elsosorban nyersen és szörpként fogyasztják, de népszeru a süteményekben, gyümölcslevesek összetevojeként, befottként, lekvárként, fagylalt ízesítoként stb. Finom pálinkát foznek belole.


A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termo meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. A gyümölcs gyorsan beérik, frissen rövid ideig tárolható, azonban tartósítószer használata nélkül megaszalva, egész évben élvezheto. Télen kituno „gyógyszerként” szolgál a meghulés ellen.  100 g termékben: energia: 1272 kJ (304 kcal), fehérje: 6,1 g, szénhidrát: 74,1 g, zsír: 1,8 g.


Az oszibarack vagy oszibarackfa (Prunus Persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. Az oszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.
 

A sárgadinnye (Cucumis melo) ázsiai eredetu gyümölcs, gyógynövény. Álterméséért már 4000 évvel ezelott is termesztették Perzsiában és Afrikában.Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínu vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével, a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sot tápanyagtartalmuk is. A sárgadinnye kituno gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli, a benne levo nagymennyiségu ásványi anyag. Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levo zár (ileum) gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél e szakaszának gyulladása foleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A kemény, rostos táplálék olyan károsodást végezhet a belekben, aminek következtében leszukül a járat, illetve krónikus gyulladás jön létre, nem egyszer rák.


A tüskétlen szeder a Rubus nemzetségbe tartozó R. rusticanus var. inermis változatának továbbnemesítésével létrehozott, a XX. század elején elterjedt gyümölcstermo növény. Magas a foszfor- és a vastartalma. 8 g fehérjét, 18 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 40 g rostot tartalmaz kilogrammonként.A termése C-vitaminban gazdag, ezért nyers fogyasztása (gyümölcssalátákba, cukrozva), de cukor nélkül is kellemes, üdíto hatású. Alkalmas még süteményekbe, gyümölcstortákba, lekvár és zselé, de gyümölcsbor készítésre is. Szárított levelét gyógyteaként használják.


A szilva vagy szilvafa (Prunus subgenus Prunus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába, a vitatott rendszertani besorolású, foleg fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetségbe, annak Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve. Ide tartoznak még a kajszik is. Foleg az északi féltekén elterjedtek. Sokféleképpen felhasználjuk, kituno lekvár készülhet belole a téli hónapokra, de befozésre is alkalmas, a hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilva szilva pálinkát, és a legjobb aszalványt adja. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, fozve gyümölcslevesekben is kedvelt, az aszalt szilva kituno rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz. Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.


A szolo (Vitis) a szolofélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzoje, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. A szolo tápláló gyümölcs, ezt a tulajdonságát magas cukor tartalmának köszönheti. A legrégebbi idokbol származtatható gyümölcs, de igazából a hellén kultúra idoszakában terjedt el.

Szolomag
A szervezetben lezajló folyamatok eredménye mindig valamilyen károsodás, melyért az oxidáció során keletkezo szabad gyökök felelosek.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol és amikor az a szervezet számára elonyös, ezáltal megelozik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul.
A szolo héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek eroteljes antioxidánsként muködnek. Különösen a szolo magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szolomag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögeto, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.
A szolomag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erosíti az érfalakat és megelozi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelozi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szolomag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenoen szerepe van a bor rugalmasságának és nedvességtartalmának megorzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását.
A szolomag kivonata a szépség megorzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális borszépíto kezelések, masszázsok foszereplojeként a borön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú borrel.
Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyoje elott.
Hatására csökken a szemgyulladás, no a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.

Minden jog fenntartva. Az oldal Székely János tulajdonát képezi.