MAGVAK




Árpa

Alacsonyabb foszfor tartalma miatt fogyasztása inkább nyári, melegebb időkben ajánlott.
Magas cukor-, fehérje- és rozs tartalma miatt nagy szerepe van a gyermektáplálásban. A többi gabonához képest több mikro- és nyomelemet tartalmaz. Ezek magyarázzák kedvező hatását a mirigy-, hormon- és idegrendszerre. Fontos a tüdő, és légzési rendszert erősítő hatása. Szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Megelőzi a székletrekedést. Kimerültség, fokozott stressz, lábadozás esetén is áldásos. Vérkoleszterin szint csökkentő hatása van. A bélrendszer gyulladásos betegségeit nagymértékben gyógyítja. Sok B1, B2, B6 és E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz…
Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben 15-20 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.
Ajánlott fűszerek: zsálya, szegfűbors, kakukkfű, babérlevél
90 g fehérjét, 639 g keményítő, 25 g zsírt, 23 g szerves sót, 80 g rostot tartalmaz kilógrammonként.




Búza csíra

Gátolja a rákos sejtek életben maradását. Tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó. Gyulladás gátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést. Egyensúlyba tartja a vérnyomást. Csökkenti a radioaktív sugárterheltséget. Segíti a vér oxigénellátását. Táp egész élelmiszer.


A búzafű levélről és használatáról

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen, egészségre káros mellékhatása nincs. Mindenkire egy kicsit másképp hat, függően attól, milyen állapotban van a szervezete. Hatóanyagai révén az egész szervezetet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetből. Nagyon erős a méregtelenítő hatása. 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztásának kezdetétől, erősebb szagú és zavaros, sűrűn vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.
A sejtekbe lerakódott méreganyag bekerül a véráramba, és folyamatosan ürül a vizelettel, széklettel a bőrön keresztül. A méregtelenítési időszak alatt nehezen viselhető a búzafű szaga, ezért a véráramba került méreganyag a felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával megszűnik ez az érzés. Amennyiben az első 2-3 hét méregtelenítésén túljutunk, csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás lesz tapasztalható. Magas klorofill tartalma miatt, dúsítja vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében nagy szerepe van.
A kiprésel lé nem tartható el, még hűtőszekrényben sem, mert magas fehérje és enzimtartalma miatt hamar lebomlanak az alkotórészek. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, félóra múlva ihatunk, később ehetünk.
A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk táplálkozási szokásainkon, bár az nem ajánlott, hogy ne változtassanak táplálkozási szokásaikon, ha kívánnivalót hagy maga után! Mindenesetre nagy segítség, ha ez idő alatt drasztikusan csökkentjük, de még jobb, ha elhagyjuk, az állati termékek fogyasztását.
Néhány információ a fogyasztásával kapcsolatban. Miért kell kipréselni? Az ember gyomra nem képes a fű rostjának megemésztésére maradéktalanul, illetve nem tudnánk annyi levet bevinni rágcsálással, amennyire szükség lenne.
A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal is, de nem szükséges kimérni, nem gyógyszer. Napról napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, egy jó nagy korty elegendő egyszer egy nap. Akkor sincs gond, ha valaki elkezdi egy féldecivel, csak gyorsabban beindul a méregtelenítés és aluszékonyabbá válhat néhány napig. 1-1.5 dl. bőven elegendő egy napi adagnak. Ez a mennyiség betegségesetén ajánlott. 30 dkg. búzafűből kb. 20 evőkanálnyi lé préselhető ki. Ez elegendő egy hétre.
Kismamák, szoptatós anyukák is nyugodtan fogyaszthatják. Gyerekek 2 éves kortól egy teáskanálnyit. A búzafüvet hűtőben kell tárolni, így egy hétig eláll. Mindennap kiveszünk egy maréknyit, amit lepréselünk, napi egyszer.
A szervezetünk képes gyógyítani, nem a búzafű lé! A búzafű csupán olyan állapotba hozza a szervezetet, hogy sok betegség gyógyul meg ezáltal.
Bármeddig iható a búzafű leve. Ha befejeződött a méregtelenítés, a sejtek tudnak újulni, regenerálódni.
Lehet arcbőrre is kenni, félóráig rajta hagyni, vagy szembe cseppenteni kötőhártya gyulladás esetén, allergiánál, és hüvelybe, végbélbe nyomni koncentráltan indikált esetekben.
A bióbúza fű tönkölybúzából készül, nem étkezési búzából. 15-20 cm-es nagyságnál kell levágni. Ha hagyjuk a tálcán tovább nőni, túlnő, és párnap alatt besárgul, nem lesz minőségi lé tartalma. Ajánlatos uborka lével, vagy zeller lével hígítani.
A búzafű levének kinyerése húsdarálóval, de leginkább egy ilyen célra kifejlesztet, darálóhoz hasonló, préssel lehetséges. Amennyiben darálót használ, a darált massza, gézlapba csomagolava, jól kinyomható! (Nem javasolt a turmixba tenni, mert tönkreteheti azt!)


Tönkölybúza

Nagy szerepe van a csontok (gerinc), a fogak felépítésében. De a szív-, és keringési zavarok esetén is áldásos! Továbbá, kiváló aranyér, székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést. Akadályozza a vastagbélrák kialakulását, lassítja a cukorfelszívódást, ami cukorbetegség kezdetén lehet segítség. Ajánlott továbbá keringési betegségeknél, lábadozásnál és fokozott stressz hatások esetén is. Energiával látja el az izmokat. A vér „minőségét” javítja! Nyugtató hatás. Könnyű felszívódás. Ízületi bántalmak csökkentése. Szexuális zavarokat is képes rendezni…
A legjobb gabonafajta!
Elkészítés: Szűrőben, folyóvízben, majd edényben, bő vízben átmosva, 8-10 órás előáztatás után, 2 szeres vízmennyiségben kb. 30 percet főzzük forrás után (lassú tűz), majd 30 percet duzzasztjuk.
Ajánlott fűszerek: koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom
143 g fehérjét, 645 g keményítőt, 15 g zsírt, 14 g szerves sót, 24 g rostot tartalmaz kilógrammonként.


Lucerna (alf-alfa) csíra

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért. Rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az ér faláról, szaponin tartalma lekaparja és feloldja. Magas mangán tartalma miatt csökkenti a vércukorszintet. Segít az izületi gyulladásoknál, reumánál, gyomorfekélynél. Szoptatás anyáknál tejserkentő. Erősítő, serkentő hatású. A benne lévő rengeteg növényi hormon miatt, csodálatos ösztrogén hatása van, mely segít pl. a mellrák kialakulásának megakadályozásában. Segít az érszűkületeknél. B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít. K-vitamin tartalma megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés). Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka. L borostyánkősav tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

Szelén

A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius, és Szelénérõl, a hold görög istennõjérõl nevezte el. Sokáig toxikus vegyületnek tartották, és jelenleg is széles körben használják az iparban: többek között félvezetõk, fénymásolók, rozsdamentes acél készítéséhez. A század közepén állatkísérletek segítségével azonban bebizonyosodott, hogy nélkülözhetetlen nyomelem.
Ma már számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejû ásványi anyagot tisztelhetjük benne, és jelenleg mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálják.
A szervezetben ugyan csekély mennyiségben, csak nyomokban fordul elõ, de ez az ásványi anyag alapvetõen fontos a növekedéshez, a termékenységhez, a máj mûködéséhez, a haj és a bõr karbantartásához, valamint a látáshoz. Újabb adatok szerint a sejtek mûködéséhez nélkülözhetetlen aktív formájú pajzsmirigyhormon kialakulásához is szükséges. Jóformán a test minden sejtje tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben a vesében, a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.

Antioxidáns hatása
A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egyrészt önmagában is fontos antioxidáns, másrészt létfontosságú szerepet játszik a glutationperoxidáz antioxidáns hatású enzim mûködésében, amely fontos védõhatást fejt ki a környezetbõl és a táplálékkal a szervezetbe kerülõ mérgekkel szemben. Összetett antioxidáns hatásának köszönhetõen "bizonyos" megelõzõ szerepe lehet a szabad gyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal így a rák, a szívés érbetegségek, a stroke, a szürke hályog, a sárga folt elfajulással szemben, de az öregedési folyamatokat is lassíthatja. A glutationperoxidáz enzim révén azonban az immunrendszer valamennyi összetevõjére hat, beleértve a fehérvérsejtek termelését és aktivitását, valamint a csecsemõmirigy (thymus) mûködését is.

Rákmegelõzõ szerepe
A Cornell University és a University of Arizona 5 évig tartó vizsgálata során bebizonyította, hogy napi 200 µg szelén adagolásával 65%-kal csökkenthetõ a prosztatarák, 58%-kal a vastagbél- és végbélrák, 46%-kal a tüdõrák és 39%-kal az egyéb rák okozta halálozás. Más vizsgálatokban a szelén a petefészek, a méhnyak, a húgyhólyag, a nyelõcsõ, a hasnyálmirigy, és a májrák, illetve a leukémia ellen is hatásosnak bizonyult. Nagyszámú rákos beteget vizsgálva megállapították, hogy azoknál, akiknek a szervezete kevesebb szelént tartalmazott, sokkal több rosszindulatú daganat fejlõdött ki, a kezelések után nagyobb valószínûséggel újultak ki a daganatok, az áttételek gyakrabban fordultak elõ, és a halálozási arány is sokkal nagyobb volt, mint a magasabb szelénszinttel rendelkezõ társaik esetében.

Szívés érrendszeri betegségek
A szelén csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképzõdést, sõt növeli a HDL ("jó") koleszterin arányát a vérben az LDL ("rossz") koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szívés érrendszerre gyakorolt jótékony hatása fõleg a dohányosok vagy az infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára fontos, de a megfelelõ napi bevitel mindenki számára hasznos lehet.

 

Minden jog fenntartva. Az oldal Székely János tulajdonát képezi.