valódi termés (fructus): a virág magházából képzodo, a magvakat magába foglaló és védo szerv.

áltermés: a magházon kívül további más virágrészek vagy más szervek is részt vesznek a felépítésében

A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Tudományos igénnyel az ökonóm botanikusok törekszenek a növényvilág hasznosságelvek szerinti csoportosítására. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmu, és csak a fás növényeken termo gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felol inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzoen inkább nyersen, vagy fozve-sütve fogyasztják-e.) A "legközépebb" határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényrol.

Minden jog fenntartva. Az oldal Székely János tulajdonát képezi.