Gyümölcs
A köznyelv és a konyhamuvészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos termését, mint a szilva, alma, dió vagy narancs.

Régen az erdoben élo gyümölcsfák (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, madárcseresznye, kökény, galagonya, berkenye, som) terméseit, mogyorót, málnát, erdei szamócát, vagy a tüskés szárú szedret gyujtögették össze. Késobb az erdok gyümölcstermo részeit bekerítették, hogy a vadállomány kevésbé férhessen hozzá. Ezeket a bekerített erdorészeket, vadkertek-nek nevezték, és a mai települések neveiben is felfedezhetok. (Soltvadkert, Érsekvadkert, de Almásfüzito, Balatonalmádi, Dunaalmás is ilyen vadkertek neveit orzi)


Termés, vagy gyümölcs:

valódi termés (fructus): a virág magházából képzodo, a magvakat magába foglaló és védo szerv.

áltermés: a magházon kívül további más virágrészek vagy más szervek is részt vesznek a felépítésébenA gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Tudományos igénnyel az ökonóm botanikusok törekszenek a növényvilág hasznosságelvek szerinti csoportosítására. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmu, és csak a fás növényeken termo gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felol inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzoen inkább nyersen, vagy fozve-sütve fogyasztják-e.) A "legközépebb" határeset a szamóca (földieper), amelynek az áltermését esszük, lágyszárú, de többéves növényrol.


A gyümölcsök felosztása:

Mérsékelt égövi gyümölcsök:

Termesztett gyümölcsök:
húsos gyümölcsök: alma, birs, cseresznye, egres, eper, faeper, görögdinnye, kajszibarack, kivi, kopasz kivi (weiki), körte, málna, meggy, mullaca, naspolya, nektarin, oszibarack, ribizli, ringló, sárgadinnye, tüskétlen szeder, szilva, szolo
csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, szelídgesztenye

Az alma egy gyümölcs, illetve az azt termo almafa (Malus domestica) rövidebb neve. Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Kockákra vágva ideális salátákba, levesekhez, befottnek. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes.
Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévo ásványoknak köszönhetoen nagyon jó hatásai vannak az emésztorendszerre. Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glukózt.
 

A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Gyulladáscsökkento hatást fejt ki az emésztoszervekben, ezért gyógyászati szempontból is jelentos gyümölcsfajunk.
 

A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. A cseresznye sok káliumot tartalmaz, ami elosegíti például a zavartalan izommuködést, a normál vérnyomást, a megfelelo szívritmust, de egészségesen tartja a bort is. Jelentos C-vitamin tartalma (antioxidáns) jelentos, amely hatással van az immunrendszer normál muködésére, gátolja a daganatos elváltozok, szív - és rendszeri problémák kialakulását.
 

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termo, illetve a termesztett fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja oshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek.
Azok a nok, akik szeretik az epret, jobb eséllyel kerülhetik el az érelmeszesedést, mint akik nem szereti ezt a zamatos gyümölcsöt, derítette ki egy tanulmány, amelyet a Journal of the American College of Nutrition közölt. Dr. Howard D. Sesso és munkatársai a Women's Health Study résztvevoinek adatait dolgozták fel.A görögdinnye (Citrullus lanatus) a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részérol származó növényfaj, illetve annak gyümölcsének neve.Formája gömbölyu vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsának színe piros vagy sárga.
Elsosorban kituno íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévo vitaminok nem jelentosek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a vesemuködést elonyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.
 

A kajszibarack vagy kajszibarackfa (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az oszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin és tápanyagtartalmát. Befottnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhutéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas.
 

A nemes körte (Pyrus communis) egész Európában elterjedt, valószínuleg Ázsiából származó hibrid körtefaj. Erdokben, cserjésekben vadon is no, de sok helyen termesztik. A nemesített fajták termése nagy, éretten sárga, esetleg kissé pirossal bemosott. Gondozás hiányában elvadulhat. A körte nem tartalmaz kiemelkedo mennyiségu ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételu, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására.


A málna (Rubus idaeus) Magyarországon oshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje.100 g gyümölcs vitamin és ásványi anyag tartama: energia 57 kcal A-vitamin 130 NE, B1-vitamin 0,03 mg, B2-vitamin 0,09 mg, C-vitamin 25,00 mg, Kalcium 22,00 mg, Foszfor 22,00 mg, Nátrium 1,00 mg, Kálium 168,00 mg, Egyéb fém 1,00 mg. A málnát elsosorban nyersen és szörpként fogyasztják, de népszeru a süteményekben, gyümölcslevesek összetevojeként, befottként, lekvárként, fagylalt ízesítoként stb. Finom pálinkát foznek belole.


A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termo meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. A gyümölcs gyorsan beérik, frissen rövid ideig tárolható, azonban tartósítószer használata nélkül megaszalva, egész évben élvezheto. Télen kituno „gyógyszerként” szolgál a meghulés ellen.  100 g termékben: energia: 1272 kJ (304 kcal), fehérje: 6,1 g, szénhidrát: 74,1 g, zsír: 1,8 g.


Az oszibarack vagy oszibarackfa (Prunus Persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. Az oszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.
 

A sárgadinnye (Cucumis melo) ázsiai eredetu gyümölcs, gyógynövény. Álterméséért már 4000 évvel ezelott is termesztették Perzsiában és Afrikában.Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínu vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével, a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sot tápanyagtartalmuk is. A sárgadinnye kituno gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli, a benne levo nagymennyiségu ásványi anyag. Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levo zár (ileum) gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél e szakaszának gyulladása foleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A kemény, rostos táplálék olyan károsodást végezhet a belekben, aminek következtében leszukül a járat, illetve krónikus gyulladás jön létre, nem egyszer rák.


A tüskétlen szeder a Rubus nemzetségbe tartozó R. rusticanus var. inermis változatának továbbnemesítésével létrehozott, a XX. század elején elterjedt gyümölcstermo növény. Magas a foszfor- és a vastartalma. 8 g fehérjét, 18 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 40 g rostot tartalmaz kilogrammonként.A termése C-vitaminban gazdag, ezért nyers fogyasztása (gyümölcssalátákba, cukrozva), de cukor nélkül is kellemes, üdíto hatású. Alkalmas még süteményekbe, gyümölcstortákba, lekvár és zselé, de gyümölcsbor készítésre is. Szárított levelét gyógyteaként használják.


A szilva vagy szilvafa (Prunus subgenus Prunus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába, a vitatott rendszertani besorolású, foleg fákat és cserjéket magába foglaló Prunus nemzetségbe, annak Prunus alnemzetségébe tartozó fajok összefoglaló neve. Ide tartoznak még a kajszik is. Foleg az északi féltekén elterjedtek. Sokféleképpen felhasználjuk, kituno lekvár készülhet belole a téli hónapokra, de befozésre is alkalmas, a hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilva szilva pálinkát, és a legjobb aszalványt adja. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, fozve gyümölcslevesekben is kedvelt, az aszalt szilva kituno rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz. Az aszalt szilvában is megvan ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.


A szolo (Vitis) a szolofélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzoje, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. A szolo tápláló gyümölcs, ezt a tulajdonságát magas cukor tartalmának köszönheti. A legrégebbi idokbol származtatható gyümölcs, de igazából a hellén kultúra idoszakában terjedt el.

Szolomag
A szervezetben lezajló folyamatok eredménye mindig valamilyen károsodás, melyért az oxidáció során keletkezo szabad gyökök felelosek.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol és amikor az a szervezet számára elonyös, ezáltal megelozik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul.
A szolo héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek eroteljes antioxidánsként muködnek. Különösen a szolo magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szolomag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögeto, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.
A szolomag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erosíti az érfalakat és megelozi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelozi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szolomag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenoen szerepe van a bor rugalmasságának és nedvességtartalmának megorzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását.
A szolomag kivonata a szépség megorzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális borszépíto kezelések, masszázsok foszereplojeként a borön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú borrel.
Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyoje elott.
Hatására csökken a szemgyulladás, no a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.


Vadgyümölcsök:

húsos gyümölcsök: berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, fekete áfonya, fekete bodza, feketeribizli, galagonya, hamvas szeder, homoktövis, kökényszilva, közönséges boróka, madárberkenye, som, tozegáfonya, vadcseresznye (madárcseresznye), vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya
csonthéjas magvak: közönséges mogyoró, vérmogyoró

A fekete áfonya (latinul: Vaccinium myrtillus) egy gyümölcstermo növény; termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja. Népies nevei: havasi meggy, havasi meggykoró, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya.
Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítoje, tölteléke.Az oz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.Gyümölcsbornak, likornek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertozésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések elott marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlo anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régrol ismert gyógyszere. A levébol fozött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.

A tozegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon), Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termo gyógynövény.
Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízu.
A gyömölcsbol friss ivólé, vagy surítmény, de szárítmány, aszalvány, vagy gyümölcstea is készítheto. A friss gyümölcs lefagyasztva kb. 1 évig felhasználható. Friss gyümölcsként, torták, sütemények díszítésére, illik a joghurtokhoz, desszertekhez, vagy turmix italokhoz. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható.
Szív- és érrendszeri megbetegedések megelozésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertozések megelozésére, kezelésére, amelyek általában gyulladásokhoz vezetnek, az immunrendszer erosítésére, étvágygerjesztonek is ajánlják. Húgyúti fertozések ill. gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas.


Déligyümölcsök:

húsos gyümölcsök: acai, ananász, avokádó, banán, citrom, datolya, édes granadilla, füge, grépfrút (grape fruit), gránátalma, jujuba, kaktuszfüge, kaktuszgyümölcs, közönséges földicseresznye, kuruba, licsi, zöldcitrom (lime), mandarin, mangó, mangosztán, maracuja, narancs, naranjilla, óriás passiógyümölcs, papája, perui földicseresznye, pomelo, rambután, tojásdinnye
csonthéjas magvak: kesudió, kókusz

Citrusfélék:
A nálunk legjobban ismert citrom és narancs is a Citrus fajokhoz tartozik, melyek mind viszonylag alacsony fák, sötétzöld leveleik minden trópusi ország ültetvényeiben megtalálhatóak. Az alábbiakban bemutatjuk a citrusfélék fobb fajait és sok érdekességet tudhatunk meg róluk. Rendszertanilag a Kétszikuek osztályába, a Rutafélék rendjébe és családjába tartozik a Citroideae alcsaládja, melyek általában éterikus olajokban gazdag termést hozó fajok. Több fajukon a levelek tövében ágtövisek fejlodnek. Egyes kutatók 15, mások 100-nál is több fajt különböztetnek meg. Indiában és kínában elofordulnak vadon élo citrus fajok is, de aligha lehet egyértelmuen eldönteni, hogy valódi természetben eloforuló fajokról vagy kivadult kultúrájukról van-e szó. A Citrus fajok éterikus olajait az illatszeriparban használják fel; fontos alapanyagok, mivel kémiai átalakításuk révén könnyen más illatminoséget állítanak elo.

Citrus grandis, azaz "pomelo"
Valószínüleg a maláj vidéken keletkezett, ma foleg Indiában és Dél-Kínában, de más trópusi területeken is termelik. Terméseinek átméroje elérheti a 20cm-t, vagy még annál is több. Az egyes termésrekeszeket több cm vastag, szivacsos, fehér középso termésfal veszi körül, amelynek annyira bornemu a fala, hogy emiatt teljesen élvezhetetlen. Ezért el kell távolítani, és csak az izolált, lédús szorük, tömlok ehetok - kellemes savanykás ízuek.

Citrus paradisi, grape-fruit
Lényegesen kisebb a pomelo-termésnél. Nagy a C-vitamintartalma, ezért különösen értékes gyümölcs. Emellett sok benne az éterikus olaj, amiért étvágygerjesztonek számít. Foleg a termés héjának magas az olajtartalma, egyébként pektinben is gazdag, úgyhogy ezt iparilag is feldolgozzák: az egész termést szétnyomják, és az ún. frakcionált centrifugálással elkülönítik a könnyebb éterikus olajokat a tulajdonképpeni terméslétol. Hasonló módon nyerik a narancslevet is. Feltételezik, hogy a C. maximából, a Szunda-szigeteken élo kicsiny fából keletkezett.

Citrus sinensis, narancs
A citrusfélék legelterjedtebb kultúrfaja. Valószínüleg Kínából származik. A termesztett fajták változatos ízét több aromatikus sav adja, emellett még többféle cukrot is tartalmaznak, különféle arányban. Magról nevelt narancsfákon gyakran terem pompás, élénk narancssárga gyümölcs, amelynek nagysága is hasonló a kultúrváltozatokéhoz, de gyakran teljesen élvezhetetlen. A narancsfajták száma rendkívül nagy. Divatjelenségek is befolyásolják a fajták iránti keresletet. Amikor az 1920-as években megjelent a vérnarancs és nem lehetett a keresletet kielégíteni, a vörösrépa levét fecskendezték a fiatal termésbe, így ugyanazt a hatást érték el, és biztosították a magas eladási árat.


Citrus reticulata, mandarin

A mandarin középso termésfala igen gyengén fejlett, ezért az érett gyümölcs könnyen meghámozható. Termesztése különösen elterjedt Dél-Kelet-Ázsiában.


Citrus nobilis-nak, királynarancsnak hívják a narancs és a grapefruit keresztezésébol származó gyümölcsöt.

Citrus limon, citrom
Magas citromsavtartalmával tunik ki, mely az északi féltekén lévo müvelési területen novemberben éri el a legnagyobb töménységet, ekkor van általában a szüret idoszaka is. A citrom a legbecsesebb limonádé és fuszernövény. A citrom tartósságát adalékanyagok hozzáadásával fokozni lehet. Korábban olyan anyagokkal is próbálták a gyümölcsöt kezelni, melyrol késobb kiderült, hogy rákkeltoek. A nálunk használt citromot savanyúcitromnak (C. aurantiifolia) is nevezik, egy másik faja édescitrom vagy lime néven ismert (C. limetta). Ez sajnos rövid ideig tartható csak el. Levébol kíváló üditoitalok készülnek.

Citrus aurantium néven számos fajt vonnak össze. Egyik képviselojük a himalája déli leejtoin él, termésének húsából lekvárt készítenek, olaja adja kuraszao (curacao) likor jellegzetes aromáját. Levelei és terméshéja gyógyhatású.
Egy másik fajuk a bergamott, melynek hélyából állítják elo a bergamottolajat.

A citronád (C. medica) általában kandírozott formában kerül forgalomba. Az ugyancsak ehhez a fajhoz tartozó ethrog vagy esrog néven ismert gyümölcsnek a zsidó vallásban van nagy jelentosége: orsó alakú termését az i.e. I. századtól kimutathatóan használták, ma zsidó karácsonyi ünnep kelléke.

A citrom (Citrus × medica L.) déligyümölcs és egyben fuszer is. Népies nevei: citronyád, és citrony.
Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3–5 méteres fa gyümölcse (citri fructus) egész évben terem. A perzsák már az idoszámításunk kezdete elott is termesztettek citromot. Arab kereskedok hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja, illetve megelozi a skorbutot. Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk. A szenzációs eset után negyven évvel a Brit Admiralitás kötelezte a Királyi Tengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom- vagy narancslevet. A késlekedés miatt a négy évtized során hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban. A citrom serkenti az emésztést és erosíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghuléses betegségek megelozését. A közkedvelt aromájú fuszert a külso héjából nyerjük. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregteleníto gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelo vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minosége gyengébb. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bornek is elsorendu fiatalítója és regenerálója; megelozi a kopaszságot, erosíti a fejbort, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve jó borápolószer. Ha ezt erosen a fejborbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.


Grapefruit, az immunerosíto, fogyasztó gyümölcs. Fogyókúra és tisztítókúra - Az értékes mag. A citrusfélék egyik legelonyösebb tulajdonsága magas C-vitamin tartalmukban rejlik, ami sokkal hatásosabb, mint a tablettákban adagolt vitamin. Szentgyörgyi Albert szerint azért, mert e gyümölcsfajtában bioflavonoidokkal együtt fordul elo, és ezek jelenlétében tartósabban, fokozottabban hat.
Immunrendszerünk téli karbantartásakor már a fentiek miatt sem nélkülözhetoek e gyümölcsök, de egyéb kedvezo tulajdonságuk miatt a tavasz beköszöntével is érdemes fogyasztani oket. Ezúttal a citrancs, elterjedtebb nevén a grapefruit áldásos hatásaival ismerkedhetünk meg. A magyarosított nevu citrancs a citrusfélék családjának legfiatalabb tagja, rózsaszínu és piros belseju fajtáját ismerjük, melyek íze erosen hasonlatos egymáshoz, mindketto savanykásan keseru. Már korábban is ismert volt, hogy fokozza néhány általános használatban lévo gyógyszer, így vérnyomáscsökkento szer, nyugtató, immunszupressziós szer hatását, de egyes szakértok szerint önmagában is gyógyító hatással bír.


Fogyókúra és tisztítókúra
Hasznát veszik például fogyókúrázók, kiegészítoként ugyanis felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevo képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvezo befolyással bír. A máj méregteleníto szerepe köztudott, nos a grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. A citrancs hat a szív muködésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik A grapefruit bioflavon tartalmú, hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héja alatt vannak, a fehér részben, és elosegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása eloször a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de sohase tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az értékes mag
A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai gyógyításban a XVII. században jelent meg, hogy aztán a hivatalos orvoslásban ismét feledésbe merüljön. Mintegy húsz évvel ezelott egy floridai orvos fedezte fel sokadszorra, amikor megfigyelte, hogy a gyümölcs magjai az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek melynek felhasználási területe igen széles. Hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját, a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, körülbelül 100-fajta gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak, mégpedig úgy, hogy az emberi szervezetet eközben nem károsítják. Mellékhatást csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túllépi valaki. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, orrfülfertozések, különbözo gombás megbetegedések kezelésére, de hatásos a fogínygyulladás és a hüvelyfertozés gyógyításában is. A kivonatot sok kórházban (elsosorban az USA-ban) fertotlenítoszerekhez keverve hasznosítják, és mivel környezetet károsító összetevot nem tartalmaz nagy jövot jósolnak neki a babaápolásban (cumi és játékok fertotlenítése) és a sebgyógyításban (rovarcsípés, horzsolások, karcolások) egyaránt.


A gránátalma (Punica granatum)
Ázsiában és a Közel-Keleten, évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ismét, ezt az elsorendu antioxidánst, amely egyre nagyobb népszeruséget ér el a betegségek megelozésében. Tartalmaz többek között polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot. A gyümölcsök között a gránátalma rendelkezik a legerosebb antioxidáns, és egyben kiváló gyuIladásgátló tulajdonsággal is, amelyek egy sor betegség megelozésében jelenthet segítséget. Kedvezo tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei (A és C-vitamin) gyorsan felszívódnak, közösen támogatva az oxigént, a szabadgyökökkel való harcban. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása is, mely a kutatások szerint gátolja a rákos sejtek kialakulását. Jelentos mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyrol már kimutatták, hogy az öregedés kituno ellenszere, és idegrendszervédo hatása is van. A bioflavon tartalmának köszönhetoen, csökkenti a vérrög képzodés esélyét. Továbbá támogatja az egészséges szívmuködést. Segít fenntartani az egészséges koleszterin szintet. Táplálékaink között mindent megtalálunk, amire a testünknek szüksége van! Ha nem is olyan eros hatásúak, mint a vegyszerek a gyógyszerben, de sokkal barátságosabbak a testünkhöz, felszívódásuk jobb, hatásuk biztosabb, és ami a legfontosabb, nincs mellékhatásuk, mert természetes. Némely táplálékunkban hasonló összetételu anyagok vannak, mint az esztrogen hormonok az úgynevezett fitoesztrogenek. Egyes növényekben fordulnak elo s az emberi hormonokhoz hasonló összetételuek. Ezek a fitoesztrogének azok számára jelentenek valamit, akiket hormon készítmények fogyasztását javasolja az orvos. Ha természetes környezetben jutunk ezekhez a hormonokhoz, a felszívódás biztosabb, és nincs semmiféle mellékhatása. Negyvenöt év fölött javasolt mindenkinek fogyasztani ezeket a zöldségeket, és gyümölcsöt, mert a test hormontermelésében megkezdodött a csökkenés. Ha a szervezet hanyatlását a növényekbol pótoljuk, megelozhetjük a mell, a méh és a prosztatarák kifejlodését, valamint zökkenomentes lesz a változókor. A gránátalma is ezek a gyümölcsök közé tartozik. Datolyával, ami szintén tartalmaz esztrogen hormonösszetételt, jó segítség azoknak akik hormonterápiára szorulnak. Naponta két három datolya elfogyasztása, egy gránátalmával kituno gyógyhatás. Az utóbbi idokig csak a nok változó koráról volt szó, ma már elismerik, hogy a férfiak is belejutnak a változó korba, ami azt jelenti, hogy a test kevésbé aktív, egyes hormonok termelése lényegesen csökken a test által. Ezt a folyamatot lassíthatjuk, ha olyan táplálékot fogyasztunk, amelyek azokat az anyagokat tartalmazzák, amelyek besegítenek a hormon háztartásba, a férfiaknál csökkentik kockázatot a prosztatabántalmak kialakulására. Számos ilyen táplálékunk van, köztük a gránátalma.
Alacsony vérnyomás: A legnagyobb melegben, amikor az alacsony vérnyomás a mélypontra jut, és ájulás környékez, egy evokanál gránátalma lé megerosíti a szívet, és újra szabályosan kezd verni. Ehhez aztán tovább lehet kortyolgatni legalább még egy fél pohárral, hogy a test ereje visszajöjjön egészen.
Vérerosíto: A gyenge vér, a gyenge szívmuködés fáradság érzetét okozza. A szívmuködés serkentésére és a vér összetételére hat a gránátalma leve. A krónikus fáradság, és a vérszegénység elso segítsége lehet.
…ÉS MÉG VALAMI: Gránátalma mint magzatvédo
Az Egyesült Államokban azt vizsgálták a kutatók, hogy a különféle gyümölcsök milyen hatással vannak a fejlodo magzatra. Az eredmények szerint a gránátalma koncentrátum vízzel hígítva 60 százalékkal csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések kialakulásának a kockázatát. Korábban a terhes kismamák a vörösbort fogyasztották idegrendszer kímélo hatása miatt, de jelen vizsgálat eredményei alternatívát jelenthetnek, hiszen terhesség alatt nem szerencsés az alkoholfogyasztás, mivel jelentos sérüléseket okozhat a magzatnál. A gránátalma úgy tunik, az egyik legjobb természetes megoldás lehet, néhány kellemetlen betegség megelozésére.


Mangó, a Nap lánya
Ismerjük meg!

A mangófa (Mangifera indica) a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik. A mangófa önbeporzó, több fajtája létezik. Származási helyét a szakirodalom Indiában jelöli, amelyre a botanikai néve is utal. Több mint 4000 éve termesztik. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Kelet-Indiából a buddhisták közvetítésével jutott Kelet-Ázsiába, majd Malajziába. Innen a portugáloknak és perzsáknak köszönheto továbbterjedése. Ma már a trópusokon és a szubtrópusi övezetekben gyakoriak a mangóerdok, régen viszont csak a kiváltságosok birtokán volt mangóerdo. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színu, íze és állaga az oszibarackéhoz hasonlít. A gyümölcsnek egy darab nagyméreto, lapos magja van, amelyet rostos szorök borítanak. A mangófa akár húsz méterre is megno, és az ültetéstol számított negyedik - hatodik évben fordulnak termore. Nagy terjedelmu gyökérrendszere mélyre hatol a talajba. Levele fiatalon vörös, késobb sötétzöld, virágzata sárgás-vöröses és az ágvégeken bugában fejlodnek. Hosszú virágzatán ezer-hatezer halványrózsaszín virág fejlodik. Egy ágon akár több gyümölcs is terem. Akkor ígérkezik jónak a termés, ha meleg és száraz idoszakban érhet a gyümölcs. A mérete a fajtától függ, de szilvától a dinnyeméretig váltakozik.
A mangó nagy exportorei Közép- és Dél Afrika, Ázsia, Latin-Amerika és Izrael.

Miért jó?

A mangó nem csupán kellemes ízu vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédo hatású A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.

Hogyan fogyasszuk?
A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett állapotban íze kissé émelyítové válik.
Ha nyersen és frissen vásároljuk, akkor mosás után hámozzuk meg és vegyük ki a magját. Ezt követoen feldarabolhatjuk a kívánt formában és méretben. A gyümölcs húsa kiválóan illeszkedik a rákételekhez, sonkához és a lazachoz egyaránt.
Van, aki a kettévágott gyümölcsbe likort önt, és lehutve fogyasztja, de jó bóléhoz vagy gyümölcssalátához, fagylalthoz is, továbbá finom kompót és lekvár készítheto belole.
Indiában sok háztartásban Mangó csatnit készítenek belole, ami egy hindu eredetu fuszer-mártás.
Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választanunk, mert ha szobahomérsékleten tartjuk, akkor néhány nap alatt megérik.
Érett állapotban 1-2 napig eláll a hutoszekrényben.
Megkísérelhetjük a mangó csonthéjas magjának csíráztatását. Elotte azonban a friss magról le kell kaparni a magszorökre tapadt gyümölcshúst, majd megmosva néhány napig érdemes száradni hagyni.
Ezt követoen ültessük el púpos részével felfelé, laza szerkezetu talajba, és lehetoség szerint olyan helyre tegyük, ahol alulról meleg éri.


A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs. A narancsbogyó külso rétegét, a jellegzetes sárga színu héját a kereskedelemben – színe alapján – „flavedó”-nak nevezik. A külso héj (Aurantii cortex) illóolajat, keseruanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesíto fuszert készítenek belole. A héj belsobb, fehér rétege taplószeru, melyet „albedó”-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús.
Nagyon jó ízjavító, gyomorerosíto, emésztést serkento, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termo, különleges narancsfajta héja. Ebbol készítik a hires "Curaçao" néven ismert likort. (kürasszó-likör), vagy narancsos csokoládét is.

 


A papája, papaja vagy dinnyefa a Carica nemzetségbe tartozó fa. Gyümölcse szintén papája vagy papaja néven ismert. A növény az amerikai kontinens trópusi területein oshonos, Mexikóban évszázadokkal a klasszikus mezoamerikai kultúrák elott már termesztették. A dinnyefát a térítok közötti trópusi területek gazdag talaján termesztik. A mintegy 10 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el. Az apró, zöldes színu porzós virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felso részén találhatók. Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga bogyótermés, amely 5 kg-ot is nyomhat. A papája gyümölcs bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-termelési elégtelenség, emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség) kezelésében is ajánlott. Kivonatát a bél különféle élosködoi ellen (Oxyuris, Ascaris, Ancylostom) valamint ér- (visszértágulatos fekély, aranyér) és borproblémák (tályogok, sebek és különféle borbetegségek) esetén alkalmazzák. A papája hatóanyaga élosködoellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztorendszerre. Elosegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését, a gyomorsav mennyiségétol függoen. Ödémagátló és sebgyógyulást serkento tulajdonság is jellemzi. Jóllehet a növény mérgezo hatását mind a mai napig nem jelezték, a dinnyefából készült termékek, hatásuk miatt, csak orvosi rendelvényre kaphatók. Felléphetnek velük szemben allergiás tünetek, valamint módosulhatnak tolük a véralvadási tényezok.

 

 

Minden jog fenntartva. Az oldal Székely János tulajdonát képezi.